Büyük şehirlerin yani başında hem çok güzel, hem çok yakın hem de çok doğal kalmış bir yer Kapıdağ Yarımadası.

Balıkesir Erdek ilçesine bağlı Marmara Denizi kıyısının son bakir kalan bölgelerinden biridir. Yüz ölçümü 300 km2 olan yarımadanın içerisinde 700-800 metre yüksekliğinde, %70 orman örtüsü ile kaplı dağlar mevcut.
Yarımadanın tarihine bakıldığında, geçmiş zamanda aslında Marmara takımadalarından biriydi. Zaman içerisinde sığ kısımlar dolarak yarımada olmuştur. İstanbul, Bursa ve Çanakkale gibi büyük şehirlere olan yakınlığı sebebi ile kısa tatillerin en uğrak noktalarından biri olmuştur. Bu bölgeye 1924’te gelip yerleşen aileler şuan geçimlerini tarım, hayvancılık ve turizm ile sağlamaktadır.
Yarımadada en çok ziyaret edilen yerlerin başında Kyzikos Antik Kenti geliyor.

Günümüzde buraya Belkıs – Balkız da deniliyor. Antik kent kalıntıları hala mevcut, işlenmiş mermerlerin üzerindeki motiflerin Helenistik dönemden olduğunu görebiliyorsunuz. Bu antik kentin yanında sizi etkileyecek yegâne şey ise kesinlikle yarımadanın doğası olacaktır. Marmara denizinin berraklığını burada göreceksiniz.
Tarımda, yarımadada ün salmış özellikle 2 ürün var. Birincisi kırmızı soğan diğeri ise kirazdır. Yarımadanın orta kısmına geldiğinizde her iki yandan 40’ar kilometre kala şu anki adı Ormanlı, eski adı Şeytan Köy olan köye gelirsiniz. Bu köyde konaklama yapabileceğiniz pansiyonlar mevcut. Çok büyük çaplı olmasa da bir de balıkçılık yapılıyor. Köyün iç kısmında yaklaşık 2 kilometre yürüyerek Ormanlı Şelalesini ziyaret edebilirsiniz.
Büyük ve heybetli bir şelale olmasa da ona giden yol oldukça keyifli, sizi kestane ve çınar ağaçlarının arasında saklanarak bekliyor olacaktır.
Bu köyden ayrılarak yarımadanın kiraz bahçeleri ile kaplı köyü Ballıpınar’a doğru yola koyuluyoruz. Tüm evlerin önününde ufak traktörler ve motorları göreceksiniz. Evlerin yanlarında çardak, çardakların altında ise beyaz ve kırmızı soğan desteleri sizi anlamsız bir şekilde mutlu edecektir. Eğer ziyaretiniz Mayıs, Haziran aylarında olursa, kirazı dallarından toplayabilirsiniz.

Bu köyden bahsetmişken, köyden 6 kilometre kadar içerde toprak bir yoldan ilerleyerek Kirazlı Manastırını ziyaret edebilirsiniz. Kirazlı manastırının sadece dış duvarları ayakta kalmış durumda. Manastırın iç kısmında büyüyen ağaçları görünce bu güzel tarihi eserin doğaya bırakılmasına biraz üzülebilirsiniz. Bu bölge bol kestane ağaçları ile dolu. Gelişiniz Eylül, Ekim aylarına denk gelirse, kestanelerden nasiplenebilirsiniz. Belki de adını ilk defa duyduğunuz Kapıdağ Yarımadası siz sevgili ziyaretçilerini bekliyor. Şimdi biletmatix.com ’dan uçak biletini alarak yolculuğa çıkma vaktidir.